Sunday, January 22, 2017

Patin Jerantut segar dari ladang


Ikan patin sangat popular di negeri Pahang terutama bila dimasak tempoyak... pheeww..! memang mabeles... 3,4 pinggan lah jawabnya bertambah-tambah makan nasi... 

Anak-anak k.gee gemarkan ikan di bahagian perutnya yang lembik dan berlemak... berebut-rebutlah masing-masing hendakkan bahagian yg diidamkan... si ayah pulak awal-awal lagi sudah 'booking' tang kepala... suka sangat dia dapat menggigit dan mencicip tulang di bahagian pipi ikan... bahagian ekor sudah pasti jadi pilihan emak... biasalah... emak akan rasa bahagia dan puas hati bila lauk yg dimasaknya menjadi rebutan dan menawan selera keluarga... kadang-kadang dapat tengok suami dan anak-anak makan pon sudah mengenyangkan perut emak... syukurlah  


Ikan patin fresh sudah pasti menjadi pilihan... biasanya k.gee akan membeli ikan patin di Pasar Tani Kuantan atau Temerloh... hari ini k.gee bernasib baik dapat ikan patin segar dari Taman Negara Jerantut... Subhanallah...! sedap sungguh isinya... lembut, manis dan tidak berlemak... bila digandingkan pula dengan tempoyak durian kampung dari dusun arwah bapa mertua, pergh! bertambahlah enaknya... tak sedar licin seperiuk besar nasi dikerjakan kami sekeluarga... hahaha...!


Anak k.gee si eQa pula gemar menghirup kuah tempoyak... biasanya dia akan ceduk kuah berlinang ke dalam pinggannya... selepas habis disuapnya nasi dan ikan, ditonggengkan pinggan untuk menghirup kuah tempoyak yg manis dan pedas tu... kadang-kadang dituangnya berkali-kali kuah ke dalam pinggan sambil menjilat kuah dihujung jarinya... 'ermmmm sedapnya... esok buat lagi ya mak... rayu si anak bongsu k.gee... baiklah sayang...


MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN

1 kg ikan patin segar - bersihkan dan potong 3 bahagian
6-8 biji cili padi - kalau suka pedas boleh tambah
2 inci kunyit hidup
1/2 cawan tempoyak
1 helai daun kunyit - siat siatkan
Garam dan sedikit gula

Caranya :
Tumbuk lumat kunyit hidup dan cili padi.  Ambil tempoyak dan gaulkan bersama 
bahan tumbuk ini.  Kemudian keluarkn dari lesung dan masukkan ke dalam periuk. 
Masukkan ikan patin, daun kunyit, garam dan sedikit gula. 
biarkan mendidih dan ikan masak.


Kalau ada yang berhajat nak rasa ikan patin fresh dari Taman Negara Jerantut, silalah singgah ke fb Pengusaha Ikan Patin Sangkar... k.gee tolong promokan aje... barang baik, kaan... hehe


No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015